9 Eylül 2009 Çarşamba

Soysuzlar Çetesi_ Tarihi değiştiren film...

Tarantino dendiğinde sinemayla ilgisi olsun/olmasın herkesin aklına bir sürü şey gelebilir: Uma Thurman, Kill Bill, Pulp Fiction, Rezervuar Köpekleri, ‘Tarantinovari’ kara mizah, geyik muhabbet ustası... vb. Ama Soysuzlar Çetesi gerek orjinal hikayesi, gerekse nefis oyunculuklarıyla diğer filmlerden bir parça sıyrılarak, herkesin aklında en az ‘Tarantino’ kadar kalıcı yer edinecektir sanırım.

2. Dünya Savaşı’nın hüküm sürdüğü yıllarda Yahudileri ‘avlayan’ bir kiteleye Nazi’lerin kafasını yüzerek karşılık veren bir çete vardır: Soysuzlar Çetesi; ve kader bu çetenin, filmin başında soluksuz izlediğimiz gerilimi adım adım arttıran Yahudi ailesi katliamından şans eseri kurtulan Shossansa’nın, Hitler’in ve Shossansa’nın ailesini katleden Nazi Albay Hans’ın yollarını birkaç yıl sonra Fransa’da kesiştirecektir.

Filmin konusu ilk duyulduğunda herkesin aklına ‘yine mi bir propogandayla karşı karşıyayız?’ sorusu takıldıysa da filmi izledikten sonra konunun bu kadar basitçe özetlenmesinin haksızlık olacağına sanırım herkes katılmıştır.

Brad Pitt’n yıllar geçtikçe daha da iyi bir oyuncu olduğunu kanıtladığı su götürmez ve herkesin kabullendiği bir gerçek. Soysuzlar Çetesi’nde de nefis Güneyli aksanıyla harika bir iş çıkarıyor. Ama Nazi Albay Hans’a hayat veren Christoph Waltz’ın oyunculuğu diğer oyuncuları bir parça da olsa geride bırakıyor.

Tarantino, film boyunca sinema severlere de kıyaklar yapmayı ihmal etmiyor; filmde sessiz sinemanın en önemli aktörlerinden Emil Jannings’e yer vermesi, Emil Jannings’i seven ve tanıyan sinema izleyecisinin yüzünde hoş bir tebessüm oluşturuyor.

Tarantino sevin sevmeyin, Soysuzlar Çetesini izlemekten çok büyük keyif alacak, ‘tarihi değiştiren’ bu filmin dvd’sini rafınıza eklemek için plan yapıyor olacaksınız. Filmden sonra herkesten duyduğunuz ve belki duymaktan sıkıldığınız birçok yorumu film bittikten sonra siz de yapıyor olabilirsiniz aman dikkat!:)

1 yorum:

  1. Son zamanlarda izlediğim en iyi filmdi. Tamam itiraf ediyorum, sinemada en son izlediğim filmdi ama bence bu filmde yaşadıklarımı başka bir film kolay kolay yaşatamayacak.
    Filmin son cümlesinde Tarantino bence kendi yönetmenlik kariyerine gönderme yapıyor ve kanımca haklı da. Mutlaka izlenmeli!

    YanıtlaSil